Ben je toe aan een nieuw dak op bijvoorbeeld je loods of schuurtje? Dan is het goed om van tevoren de juiste keuze te maken. Het vervangen van een dak doe je zeker niet zomaar en is een grote beslissing. Daarom is het goed om van tevoren te weten wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk verschillende factoren die je persoonlijke keuze kunnen beïnvloeden. Iedereen heeft immers andere verwachtingen van het dak. Op basis van die verwachtingen kun je proberen de juiste keuze te maken.

Aandachtspunten nieuw dak kiezen

Bij het kiezen van een nieuw dak zijn er verschillende aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakplaten, maar deze zijn dan weer verkrijgbaar in verschillende profielen en materialen. In de meeste gevallen gaat het om een stalen dakbedekking, want deze kun je plaatsen op zowel een hellend dak of plat dak. Kiezen voor een ander materiaal is uiteraard ook mogelijk. In sommige gevallen is een dakplaat niet geschikt en kun je beter kiezen voor een dakpaneel.

Dakprofiel

Als je op zoek gaat naar een dakplaat, dan is het goed om erbij stil te staan of je deze gaat plaatsen op een hellend of plat dak. Op die manier kies je namelijk de juiste dakprofielen. De plaat wordt gemonteerd op een stalen of houten frame. Om die reden is het juiste profiel kiezen erg belangrijk. De profielen moeten elkaar overlappen, zodat het dak waterdicht is en erg sterk is. Zo kan het dak ieder weertype aan.

Soort materiaal

Bij de keuze voor dakplaten kies je meestal voor staal. Maar als je geen dakplaat maar een dakpaneel wilt, kun je ook kiezen voor andere materialen. Denk bijvoorbeeld aan een golfplaat dak of andere soorten materialen. Voordeel van golfplaat tegenover staal, is dat het veel lichter is en kan worden geleverd in verschillende kleuren. De materiaalkeuze is dus erg belangrijk.

Kiezen voor een alternatief

Is een dakprofiel niet wat je zoekt? Dan is het ook mogelijk om te kijken naar alternatieven. Op een woning kan een dakpanplaat erg mooi staan. Zo’n plaat geeft de indruk dat er dakpannen op het dak liggen. Van veraf zie je het verschil niet, maar in de praktijk gaat het om een plaat met een dakpanpatroon. Je kunt uiteraard ook kiezen voor dakpanelen. Laat je daarom van tevoren goed adviseren, zodat je de juiste keuze maakt.